Next Level Craft i USA

tovad gudinna next level craftLänskulturen tilldelades 400 000 kronor i stöd från Kulturrådet för att bidra till att slöjdutställningen Next Level Craft skulle kunna visas i Washington DC under våren 2016.

En färgsprakande procession av mystiska väsen vandrar genom ett nordligt landskap och bär med sig magiska föremål. Vilka är de och vart är de på väg? Är det ett sagobröllop, ett demonstrationståg, en karneval, ett begravningståg, en modevisning eller kanske en blandning av allt detta?

Next Level Craft är en nymodig slöjdutställning som förenar dansstilen Voguing, yllebroderi, elektronisk musik och rotslöjd med streetart, tovning, high fashion och näverflätning.

Med utgångspunkt i de nordliga länens slöjdtraditioner och magnifika natur berättas en annorlunda slöjdsaga. Next Level Craft tar pulsen på samtiden och lyfter genom gränsöverskridande samarbeten fram magin och glädjen i handens skaparkraft.

– Det finns en kraft i att Jämtland Härjedalens samarbete med de tre övriga norrlandslänen uppmärksammas genom kultur, där tradition, skapande och företagande möts. Hantverket och handens skapande i den här moderna formen är oerhört spännande och något jag känner en glädje och en stolthet över. Det här är regional utveckling,
säger Robert Uitto (S), regionråd.

I utställningen visas nya verk av ett 40–tal slöjdare, konstnärer, musiker och dansare från skilda områden, såsom Helena Hörstedt, Hanna Hedman, Anna ”Ninja” Näsström, Jögge Sundqvist, Felix Wink, Gunnel Eriksson, Marie Karlsson, Peter Karbin, Ove Hedenström, Tor Söderin, Johanna Hofring, Karin Wahlström och Jakob Baumann med flera.

Utställningen är ett initiativ av hemslöjdskonsulenterna i Västerbotten, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten och premiärvisades på Västerbottens museum sommaren 2014, som en del av Umeå kulturhuvudstadsår.

Under 2016 visas Next Level Craft på svenska ambassaden i Washington DC 9 mars-24 april,
samt på Ájtte Svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk 2 april – 15 maj.