Verksamhet

Kul-TurKulTur 2016

En gång per år öppnas nästan hundra unika miljöer där du möter de som skapar konst, våra bruksföremål och vårt kulturarv. Som besökare får du möjlighet att kliva in bland verktyg, dofter av linoljefärg och olika träslag. Se på olika kreativa tekniker i annars stängda miljöer, ateljéer och verkstäder där människor arbetar med sitt skapande under resten av året.

Ta med en matsäck och en kompis ut på vägarna i vårsolen, ge er möjligheten att träffa regionens yrkesarbetande konstnärer, slöjdare eller konsthantverkare och kanske även inhandla något unikt!

Den 7-8 maj, kl 11.00-16.00

öppnar länets konstnärer, slöjdare och konsthantverkare upp sina ateljéer och verkstäder för allmänheten. I år slår vi dessutom rekord med 88 st medverkande som visar upp en mängd olika tekniker och konstnärliga uttryck. Gå in på KulTurs hemsida för att läsa mer om årets deltagare samt ladda ned kartan.


Jämtlands och Härjedalens dräkterhotagen1a

Jämtlands län har en mångfald av dräkter. Sockendräkter som under 1930-talet utvecklades av kvinnorna i bygderna. Man tittade på äldre plagg och skapade sedan sin sockens dräkt.

Många idag vill sy sin egen dräkt, träffa andra, skapa, visa upp varifrån man kommer och vara stolt över det.

På denna sida lägger vi ut det ni väljer att visa från er bygd. Vad som händer idag i länet men också att ni berättar om er dräkt i text. Vi vill på detta sätt hjälpa dom som har frågor kring dräkten. Så skicka in fina bilder, texter, kontakter, materialtips, bra länkar, mönster mm.

Se mer på dräktsidan!
Kontakta ett textilombud i Jämtland Härjedalen!


Nätverk

Några gånger varje termin träffas vi som har intresse för en speciell teknik eller är en specifik målgrupp. Nedanstående nätverk är för närvarande igång i regionen.

jamtform.se – för kreativa och kulturella näringar

HästarJamtform.se är en webbguide till företag inom hemslöjd, form och konsthantverk i Jämtlands län.

Målet är att samla lokalproducerande företagare under en gemensam guide för att nå ut till besökare, kunder och mässarrangörer. Lokalt producerade produkter, unika eller i små serier. Allt från kåsor till fioler, handtryckta tyger och konstglas. Uppdrag inom pedagogisk verksamhet som kurser, ut­ställ­nings­bygge, inredning och offentlig utsmyckning utförs av somliga företagare.

Webbguiden är ett led i arbetet med kreativa näringar och administreras av Läns­hem­slöjds­konsulenterna i Jämtland Härjedalen.

Hitta, besök och handla lokalt!

Är du som företagare inom hemslöjd, form och konsthantverk intresserad av att finnas med i webbguiden? Hör av dig till Susann Myrenhammar.

Zpinnerz

spinnrockarZpinnerz är ett nätverk för spinnintresserade i Jämtland och Härjedalen. Vi träffas regelbundet och varje träff har ett speciellt tema. I Zpinnerz vill vi förkovra oss i allt som har med spinning att göra och nätverka med lokala ullproducenter.

Intresserad av att vara med? Kontakta Ingela Fredell.

Följ Zpinnerz på Facebook.

Följande nätverk är också igång

  • Smidesnätverket
  • Täljnätverket
  • Slöjdklubbsledare

Är du intresserad av våra nätverk? Hör av dig till Hårdslöjdskonsulent Susann Myrenhammar.