Region Jämtland Härjedalen

22-23 maj Slöjd i Norr

Välkommen till en träff där du som arbetar med verksamheter inom slöjdområdet och du som håller på med Slöjd/Vætnoe/Duöjjie/Duojje/Duodje/Duodji, träffar likasinnade från de 4 norrlänen.

På bilden, Emma Dahlqvist med ett verk från projektet Rumsliga korgar.
Foto: Clara Bodén

Vi träffas för att stärka slöjdares yrkesmöjligheter, främja innovation och bevara hantverkstraditioner. Här kan du som slöjdare dela erfarenheter, metoder och få input till utveckling. Du kommer få nya kontakter över hela Norrland som kan leda till nya idéer och samarbeten och samverkan.

Här fångar vi upp behov och utmaningar som du möter i din vardag. Tillsammans kan vi få möjlighet till att driva viktiga frågor och lyfta slöjdens roll i samhället. Gemensamma behov kan leda till gemensamma lösningar.

Under dagarna i Östersund träffar vi slöjdare/duojárat/vytnesjäjjah och konsthantverkare som visar sitt skapande på olika sätt och som på ett framgångsrikt sätt lyckats nå ut med sin tanke, design och skapande så att många kan ta del av det. Träffen initieras av hemslöjdskonsulenterna i Norrland.

Emma Dahlqvist

Emma berättar om hur hon utvecklat sig och arbetar med olika uppdrag i sin verksamhet. Emma har de senaste åren skrivit 2 böcker om näver och om att fläta, synts i TV rutan, undervisat på distans för Sätergläntan -institutet för slöjd och hantverk och varit populär gästuställare och kurs- och workshopledare på många platser i Sverige.

Hon är en av sex speciellt utvalda slöjdare som i vår/sommar bidrar till utställningen UrSlöjd med nya verk inspirerade av Jamtli museums samlingar. Och nu sist arbetar hon med sin konstnärliga gestaltning av ett verk för Östersunds kommun på trafikplats norra Odenskog. Ett citat från motiveringen från juryn som antagit Emmas Skissuppdrag ”Välkommen” passar väl in, Att plocka upp hantverksmässiga och traditionella tillvägagångssätt och blanda med mer nutida uttryck och material har blivit Emma Dahlqvist signum.
emmadahlqvist.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sanna Svedestedt Carboo

Vi möter Sanna Svedestedt Carboo, smyckeskonstnär som skapar bärbar konst i främst naturgarvat läder och trä.

Sanna jobbar plastiskt med läder och använder sig av gamla medeltida tekniker för att våtforma, pressa och härda det mjuka skinnet till det uttryck hon vill återge. Hon ska ta över erkända silversmed Kerstin Öhlin Lejonklous verkstad inom kort och startar till sommaren att kurera utställningar i Galleri Smedjan. Sanna kommer att berätta om sin väg och hur hon hela tiden hittar nya sätt att förmedla sitt hantverk.
www.sannasvedestedt.com/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Maja Blomkvist

Maja blomqvist, designutvecklare på Designcentrum, kommer att hålla en workshop med oss där vi testar en designprocess. Hon visar hur metoden Tjänstedesign kan förbättra en slöjdares sätt att i slutändan leverera en produkt eller lösning på en utmaning som gör kunden nöjd.

Metoden bygger alltid på användarens behov och lösningarna utvecklas tillsammans med dem. Arbetet drivs framåt genom återkommande tester, med efterföljande reflektion och justeringar. Tjänstedesign kan leda till innovationer kring hållbara material och tillverkningsmetoder, vilket kan attrahera miljömedvetna kunder och minska miljöpåverkan. Metoden kan också vara ett sätt att identifiera ineffektiviteter och hitta sätt att förbättra arbetsflödet på.
https://designcentrum.se/

Kiruna 2029!

Kiruna har utsetts till Europas kulturhuvudstad 2029. Med den uppmärksamhet och de resurser som kulturhuvudstadsåret medför finns unika möjligheter att lyfta slöjdområdet i Norrland! Erfarenheter från Kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå och ringarna på vattnet det gav i hela Norrland och ut i världen, informerar Hemslöjdskonsulenterna om. Hur drömmer du att slöjd och kulturhantverk kan synas?

slöjdsalongen UrSlöjd

Vi ser slöjdsalongen UrSlöjd som Jamtli tillsammans med Hemslöjdskonsulenterna i Jämtland och Härjedalen tagit fram. Slöjdare och konsthantverkare från länet ställer ut sin tolkning av hur gammal tradition kan ges ny form samt en hållbar användning som passar för det moderna samhällets behov.
Vi får också en guidad visning av Designutställningen på Nationalmuseum Norr.

Deltagare.
Du betalar bara 1250kr (inklusive moms) för deltagandet på dagarna i Östersund. Då ingår mat och fika, föredrag med erfarna slöjdare och konsthantverkare, en workshop kring tjänstedesign, Inträde på Jamtli, visning av utställningen UrSlöjd och guidning i Designutställningen på Nationalmuseum. För deltagare utanför Jämtland Härjedalens län ingår även resa och boende.

Ansökan.
Det finns bergränsat antal platser. Ansökan sker till Hemslöjdskonsulenterna eller Slöjd- och formkonsulenterna i ditt län.
Skriv en kort presentation om dig och din verksamhet, motivera varför du vill medverka och ange namn, telefonnummer och adress.
Ansök senast, 10 april.

Klicka så får du E-postadress till din konsulent.
Sámi Duodji, Sameslöjdsstiftelsen
Slöjd och Formkonsulenterna, Norrbotten
Hemslöjdskonsulenterna, Västerbotten
Länshemslöjdskonsulenterna, Västernorrland
Hemslöjdskonsulenterna region Jämtland Härjedalen

De lokaler vi håller konferens i är tillgänglighetsanpassade. (tyvärr finns ingen hörslinga) Har du specialla behov bör du kontakta Hemslöjdskonsulenterna i god tid i förväg.
Vid frågor kontakta Hemslöjdskonsulent Susann Myrenhammar.

Välkommen!

Slöjd i Norr är ett samarbete mellan Hemslöjdskonsulenterna Jämtland Härjedalen, Hemslöjdskonsulenterna Västernorrland, Hemslöjdskonsulenterna Västerbotten, Slöjd- och formkonsulenterna Region Norrbotten och Sámi Duodji Sameslöjdsstiftelsen.

Träffen i Östersund arrangeras av Hemslöjdskonsulenterna i Jämtland Härjedalen.